Λεύκη: Διάγνωση, Θεραπεία Για Να Ακολουθήσετε

Τι είναι η λεύκη;

 

Η λεύκη είναι μία χρόνια νόσος που εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων και πλακών σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, οι μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα. Επίσης εμφανίζεται σε σημεία τραυματισμού του δέρματος (φαινόμενο Koebner).

 

Η ακριβής αιτία της λεύκης δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή. Φαίνεται να είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου ο συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και ανοσολογικών παραγόντων συμβάλλει στην καταστροφή των μελανοκυττάρων στην επιδερμίδα κι οδηγεί στην απώλεια της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης.

 

Η λεύκη σχετίζεται επίσης με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως παθήσεις του θυροειδούς, γυροειδή αλωπεκία, κακοήθη αναιμία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, νόσο Addison.

Θεραπείες λεύκης

Οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση της λεύκης, την τοποθεσία των κηλίδων και την αντίδραση του ασθενούς. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες επιλογές είναι:

  • Τοπικές θεραπείες

-Κρέμες με κορτικοστεροειδή

-Αναστολείς καλσινευρίνης.

Η τοπική αλοιφή tacrolimus (0,03% ή 0,1%) κι η κρέμα pimecrolimus είναι αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν η ασθένεια αφορά το κεφάλι και το λαιμό.

-Αναστολείς Janus kinase (JAK). Η τοπική θεραπεία με αναστολείς JAK αποτελεί καινούργια θεραπεία. Η κρέμα ρουξολιτινίμπης έλαβε έγκριση από τον FDA τον Ιούλιο του 2022 για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μη τμηματική λεύκη.

  • Φωτοθεραπεία

Η UVB στενού φάσματος (NB-UVB) χρησιμοποιείται ευρέως κι έχει γίνει η πρώτη επιλογή φωτοθεραπείας για ενήλικες και παιδιά με γενικευμένη λεύκη.

Η φωτοχημειοθεραπεία Psoralen+UVA περιλαμβάνει τη χρήση ψωραλενίων (φώτοευαίσθητης ουσίας) σε συνδυασμό με ακτινοβολία UVA και είναι γνωστή ως PUVA.

Το PUVA έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το NB-UVB, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και έχει λιγότερες παρενέργειες.

  • Θεραπεία αποχρωματισμού

Χρησιμοποιείται όταν οι βλάβες είναι σε μεγάλη έκταση κι οι προσπάθειες επαναμελάγχρωσης δεν παράγουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

  • Χειρουργική μεταμόσχευση μελανοκυττάρων

Σε ορισμένες περιπτώσεις που η λεύκη είναι σταθερή και περιορισμένη μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μελανοκυττάρων (των κυττάρων που παράγουν την μελανίνη) από περιοχές που έχουν φυσιολογικό χρώμα στις προσβεβλημένες περιοχές.

  • Laser excimer

Παράγει μονοχρωματικές ακτίνες στα 308nm για τη θεραπεία περιορισμένων και σταθερών κηλίδων λεύκης. Αυτή η νέα θεραπεία είναι αποτελεσματική, ασφαλής και καλά ανεκτή.

Μορφή λεύκης

 

Η λεύκη διακρίνεται σε δύο βασικές μορφές:

  • Μη Τμηματική: Η μη τμηματική λεύκη είναι ο πιο συχνός τύπος. Οι λευκές πλάκες εμφανίζονται συμμετρικά δηλαδή και στις δύο πλευρές του σώματος
  • Τμηματική λεύκη: Η τμηματική λεύκη είναι πιο σπάνια κι οι βλάβες εμφανίζονται μονόπλευρα.

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό η λεύκη να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα κι ονομάζεται καθολική λεύκη.

leuki

Διάγνωση λεύκης

Η λεύκη προσβάλλει περίπου το 0,5-2% του παγκόσμιου πληθυσμού, κι η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 20 έτη. Σε ασθενείς με πιο σκούρο φωτότυπο οι βλάβες μπορεί να πιο εμφανείς ωστόσο δεν παρατηρείται φυλετική ή εθνική προδιάθεση.

 

Η διάγνωση της λεύκης πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης από δερματολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει τις χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες στο δέρμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει λήψη δείγματος δέρματος (βιοψία) για μικροσκοπική εξέταση.

 

Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα λεύκης ή θέλετε να εξετάσετε τις θεραπευτικές σας επιλογές, μη διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού με εξειδικευμένο δερματολόγο. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για μια εξατομικευμένη συμβουλευτική και να βρούμε μαζί την καλύτερη λύση για εσάς.

Πριν και μετά

Εγγραφή στο newsletter

Είπαν για εμάς